polyfosfaten

Gepubliceerd op 8 september 2023 om 07:03

Polyfosfaten worden vaak gebruikt om kalkaanslag in waterleidingen en apparaten te voorkomen. Ze werken op verschillende manieren om de vorming van kalkaanslag te verminderen:

Sequestering (binden) van calcium- en magnesiumionen: Het belangrijkste mechanisme waarmee polyfosfaten kalkaanslag voorkomen, is door calcium- en magnesiumionen te binden in hard water. Deze ionen zijn verantwoordelijk voor het neerslaan van calciumcarbonaat (kalk) wanneer hard water wordt verwarmd of verdampt. Door deze ionen te binden, voorkomen polyfosfaten dat ze neerslaan als vaste deeltjes en kalkaanslag vormen op oppervlakken zoals leidingen, verwarmingselementen en apparaten.

Inhiberen van kristalvorming: Polyfosfaten kunnen ook de vorming van calciumcarbonaatkristallen remmen. Zelfs als enkele calcium- en magnesiumionen in het water blijven, zorgen de aanwezige polyfosfaten ervoor dat ze zich niet kunnen binden en kristallen kunnen vormen. Hierdoor blijft het calciumcarbonaat in opgeloste vorm en hecht het zich niet aan oppervlakken.

Bescherming van leidingen en apparaten: Door kalkaanslag te voorkomen, beschermen polyfosfaten waterleidingen, verwarmingselementen en huishoudelijke apparaten zoals boilers, wasmachines en vaatwassers tegen beschadiging en verminderen ze de efficiëntievermindering die optreedt wanneer kalkaanslag zich ophoopt.

Het is belangrijk op te merken dat het effect van polyfosfaten afhankelijk is van de concentratie en de waterkwaliteit. In sommige gevallen kan regelmatige behandeling met polyfosfaten nodig zijn om kalkaanslag volledig te voorkomen. Deze behandeling kan worden uitgevoerd door het toevoegen van polyfosfaathoudende producten aan het water of door gebruik te maken van specifieke wateronthardingssystemen.

Een GWP Opticalc toestel zorgt voor   een nauwkeurige en veilige dosering in uw huishoudelijke installatie , waardoor uw leidingen en toestellen beschermd worden tegen kalkaanslag . 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.