het belang van de Langelier-index bij waterbehandeling

Gepubliceerd op 19 november 2023 om 08:54

 

 

De Langelier Verzadigingsindex (ook wel Langelier-index genoemd) is een maatstaf voor de verzadigingstoestand van water met betrekking tot calciumcarbonaat. Het wordt gebruikt om de potentie van calciumcarbonaat (CaCO₃) om neer te slaan of op te lossen in water te beoordelen. De index is vernoemd naar Wilfred Langelier, die het in 1936 heeft ontwikkeld

De Langelier Verzadigingsindex wordt gebruikt om te bepalen of water de neiging heeft om te leiden tot schaalvorming (aanslag) of corrosie. Een positieve LSI geeft aan dat het water oververzadigd is met betrekking tot calciumcarbonaat, wat kan leiden tot aanslag. Omgekeerd geeft een negatieve LSI aan dat het water onderverzadigd is en mogelijk corrosief is voor leidingen en fittingen.

Gewoonlijk gebruiken waterbehandelingsprofessionals de Langelier Verzadigingsindex als een hulpmiddel om de noodzaak van corrigerende maatregelen te beoordelen, zoals het aanpassen van de pH, alkaliniteit of calciumhardheid om het water in een meer gebalanceerde toestand te brengen en de kans op aanslag of corrosie te verminderen.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.