TAC waterbehandeling

Gepubliceerd op 15 juni 2023 om 07:36

Een TAC-systeem, ook wel bekend als Template Assisted Crystallization, is een waterbehandelingssysteem dat wordt gebruikt om kalkaanslag te verminderen. In tegenstelling tot traditionele waterontharders, maakt een TAC-systeem geen gebruik van zout of ionenuitwisselingstechnologie.

Bij een TAC-systeem wordt gebruik gemaakt van een speciaal behandeld template of sjabloonmateriaal. Dit materiaal bevat kristalstructuurelementen die calcium- en magnesiummineralen in het water aantrekken en ze omzetten in microscopisch kleine kristallen die niet aan oppervlakken hechten.

Wanneer het water door het TAC-systeem stroomt, komen de mineralen in contact met het templatemateriaal en worden ze omgezet in inactieve kristallen. Deze kristallen blijven in de waterstroom zweven zonder zich te hechten aan leidingen, kranen of apparatuur.

Het voordeel van een TAC-systeem is dat het de negatieve effecten van kalkaanslag vermindert, zoals verstopte leidingen, verminderde waterdruk en kalkaanslag op sanitair en apparaten. Tegelijkertijd behoudt het de mineralen in het water, wat gunstig kan zijn voor de smaak en voedingswaarde.

Een TAC-systeem vereist geen elektriciteit of zout, en er zijn geen regeneratiecycli zoals bij traditionele waterontharders. Het onderhoud is relatief eenvoudig, met periodieke reiniging van het templatemateriaal om eventuele opgehoopte mineralen te verwijderen.

Het is belangrijk op te merken dat een TAC-systeem de waterhardheid niet daadwerkelijk vermindert, maar eerder de vorming van kalkaanslag voorkomt. Als je op zoek bent naar zacht water met een lagere hardheid, kan een traditionele waterontharder met ionenuitwisselingstechnologie geschikter zijn.

Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen en waterkwaliteitstests uit te voeren om te bepalen welk type waterbehandelingssysteem het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie en behoeften.

Reactie plaatsen

Reacties

Wim Scholte
9 maanden geleden

Kunt u mij uitleggen en onderbouwen hoe het TAC-systeem werkt? Van wat voor materiaal is het templatemateriaal gemaakt? En hoe kan een calciumioon omgezet worden in inactieve kristallen?
Ik begrijp al wel uit uw verhaal wanner mijn inkomende hardheid 8.6dH is hij dat ook nog is na de behandeling door uw waterfilter maar dat het calcium in het water niet meer hecht aan oppervlakken. Kunt u dit bewijzen en aantonen?